Lite om materialen och dess skötsel.
Trä
Vi jobbar för det mesta med massivt ädelträ, främst i ek, björk och valnöt men vi använder även, körsbär, bok, ask och mahogny. Naturligvis har vi också furu till en del av våra andra möbler. Vi använder oss av helstavlimmade skivor i olika tjocklekar som inte har några skarvar på kortändorna. Billigare skivor har s.k. fingerskarvning vilket gör att man kan använda kortare bitar vid tillverkningen. Det ger dock ett rörigt intryck och passar bäst som bänkskivor i kök och inte till möbeltillverkning. Det kostar lite extra att använda denna typ av trä men å andra sidan kommer det att hålla sig snyggt i generationer.
Utseende
Eftersom trä är ett levande material kan det se olika ut från gång till gång. Både färg och ådring kan variera mellan leveranserna och man kan aldrig garantera att det kommer att se ut som på de exempel vi visar på hemsidan.
Lådorna
Om man beställer en låda till sitt bord får man fronten i samma material. Sidor och bakstycke kan variera men oftast är det samma material men kan även vara i björkplywood. Botten i lådan görs oftast av 4 mm's björk eller ekplywood och fräses in i ramen. Som standard använder inga knoppar eller handtag utan sågar ut ett halvrunt eller fyrkantigt hål som fungerar som handtag. Vill man en annan lösning går det naturligtvis bra.
Behandling
Normalt oljas träet för att de ska bli lättare att hålla rena och vara mera motståndskraftiga om någon skulle spilla vätskor på dom. Vi använder en speciell olja på våra mat och soffbord med mycket hartser i, vilket ger en bra och tålig yta. När det gäller sideboard eller andra typer av avlastningsbord måste man inte ha dom oljade, speciellt inte om man är ute efter en ljusare ton i träslaget. Vi använder även hårdvaxoljor eller alternativt ett sidenmatt klarlack för att få en tåligare yta.
Skötselråd
Tänk på att utsätta hela träytan för lika mycket ljus. Ställ inte möbeln direkt mot ett värmeelement då det finns risk att träet torkar för mycket och spricker.Temperatur och luftfuktighet inverkar på hur träet beter sig, krymper, sväller etc. Därför bör du regelbundet dra åt skurvar och beslag.
Fukt är träets värsta fiende. Torka upp det som spills så fort som möjligt. Rengör med vanligt vatten och ev tvållösning. Torka efter med torrt. Möbler för inomhusbruk bör aldrig användas utomhus. Tänk på att ek inte tål järn så ställ aldrig ett järnföremål direkt på möbeln. Lägg heller inte en vaxduk över ett bord då den gör att skivan bara torkar på en sida.
OBS! Har möbeln oljats med en oljevax måste man fortsätta med samma metod. Man kan inte lägga en vanlig möbelolja på en möbel som har oljevax.
Oljning av möbler
När man oljar in trä får det en skyddande hinna mot smuts, vatten, värme m.m. Snarast efter köpet, om det är oljat, bör man olja in möbeln på nytt. Därefter bör behandlingen upprepas ca 2 ggr/år.
Använd samma olja som träet har varit behandlat med från början, tex linolja, eller kontakt oss.
Lägg på olja och låt den sjunka in. Torka därefter bort överskottsolja, annars kladdar det.
Lägg gärna på en vax ovanpå oljan så får du en hållbarare yta. Om man har fått skador tex repor kan man putsa lätt på ytan och därefter olja in den igen.
Kalksten
Vi använder oss av kalksten från Gotland. Stenen är en sk. Hoburgssten och bryts vid ett kalkbrott i Burgsvik. Gotlandmarmor, som den ibland kallas, är röd eller grå till färgen och har en ganska livlig struktur. Den varierar mycket från block till block och det kan finnas ojämnheter och olika mängder av fossiler i skivan. Tjockleken varierar beroende på vad man ska ha den till. En hel skiva på t ex ett sideboard är oftast 30 mm tjock medan de bitar man lägger i bordet är ca 20 mm tjocka.
Normalt levererar vi en sågad kalksten som alltså inte har en blank yta. Dels tycker vi det är snyggare men även för att en bearbetat polerad skiva blir 3 till 4 gånger dyrare. En polerad kalksten är även känsligare för fysisk skada då den lättare kan repas.
Vi behandlar kalkstenen med en speciell anti-fläckmedel för sten vilket ger en skyddande yta utan att stenen mörknar.
Skötsel
Kalkstenen behöver egentligen ingen skötsel och underhåll men om man vill ha en tåligare yta kan man "olja" in den med vanlig såpa. Man kan även slipa den med ett fint sandpapper om man skulle få en repa.
Så här säger Wikipedia (uppslagverk på nätet www.wikipedia.com)
”Gotlandsmarmor är ett inofficiellt äldre namn på den röda kalksten som finns på Gotland, vilken innehåller talrika fragment av krinoider och koraller. Den har ofta använts som både nyttosten och byggnadssten och finns i form av bordskivor, brevpressar och prydnadsföremål Flera av Gotlands medeltida kyrkobyggnader består av "Gotlandsmarmor".”
Klinker
I stället för kalksten kan man välja att lägga in klinkerplattor i skivan. Vi har ett antal sorter som standard men man kan naturligtvis själv välja ut vilken typ man vill ha och hur utseendet ska vara. Klinker är hårt och tåligt samt helt underhållsfritt.
Fog
När man gör en mosaik eller lägger klinker fogar vi mellanrummet med samma typ av fog som när man sätter kakel i badrum. Fogen blir stark och tål vatten och man kan välja på fyra olika färger, vit, ljusgrå, mörkgrå eller svart. En ljus fog kan däremot bli missfärgad om man tex spiller vin på bordet och kräver då en omfogning. Vilken fog man ska välja är en smaksak och styrs till stor del av valet av ilägg.